گریس پی لی
Grace Paley
گریس پی لی متولد 1922 نیویورک از پدر و مادر مهاجر یهودی روس است. پدر و مادرش به دلیل مخالفت با تزار به سیبری تبعید شدند و بعد به آمریکا فرار کردند. پدرش پزشک بود و مادرش که وقتی گریس 22 ساله بود از سرطان مرد، عقاید سوسیالیستی داشت.
پی لی نویسندهای فمینیست و مبارز است. تمام عمرش علیه جنگ، سلاح و انرژی هستهای و مسائل زنان و اقلیتها فعالیت کرده است.
پی لی در می سال 1978 همراه با چند تن از همپالکی هایش دستگیر و روز 13 فوریه 1979همگی به پرداخت 100 دلار جریمه و 180 روز حبس تعلیقی محکوم شدند.
در شمارهء دوم فوریه 1979 نیویورک تایمز، دانلد بارتلمی که در آن زمان معاون پن آمریکا بود، مقالهای در این خصوص نوشت که در زیر میآید.
در چند کشور که گردش مالی خوبی هم دارند رسم است که به محض اینکه نویسندهها چیزی میگویند که به مذاق دولت خوش نمیآید یا نمیخواهد به گوش شهروندان برسد، زندانیشان میکند.
مرکز پن در آمریکا پروندهای برای نویسندههایی که در تمام دنیا به زندان میافتند، درست کرده است که مرتب روز آمد میشود. بنابر این مثلاً ما میدانیم که نویسندهء کنیایی نگوگی وا نیونگو در 12 دسامبر بعد از یکسال زندان آزاد شده و با دختر پنج ماههاش سرگرم است ولی این را هم میدانیم که نویسنده و سردبیر بنگلادشی مظهر علی خان در سوم دسامبر دستگیر و بعد آزاد شد ولی منتظر رأی دادگاه به دلیل نقض قانون اسرار رسمی است. تا نوشتن این مقاله، پن گزارشی دربارهء نویسندههای آمریکایی که به دلیل ابراز عقیده به زندان افتاده باشند نداشته است که البته روز 13 فوریه ممکن است اوضاع تغییر کند. در آن تاریخ گریس پی لی و ده تن از همفکرانش که شامل سه نویسنده دیگر هم هست، کارن مالپد، گلن پونیه و ون زوئیزون، قرار است به جرم ارتکاب بزه به دلیل تظاهرات ضد هستهای روی چمنهای کاخ سفید، در واشنگتن محاکمه شوند.
روز کارگر سال پیش گریس پی لی و همقطارانش، تور کاخ سفید را نیمهکاره رها کردند و روی چمنهای کاخ سفید قدم زدند و پلاکاردی را باز کردند که روی آن نوشته بود: " نه سلاح هستهای نه انرژی هستهای، چه آمریکا چه روسیه." اعلامیه هایی هم پخش کردند که همین پیام را میداد. گارد کاخ سفید به سرعت آنها را دستگیر و از آنجا دور کرد.
به نظر می رسد دولتمان دارد به طرق مختلف دست و پا چلفتی* بودن را مد میکند. تظاهر کنندگان هیچگونه تهدیدی علیه رئیس جمهور، کاخ سفید، یا تصور بفرمایید آمریکا نبودند، حتی آزارشان به آن چمن ها هم نرسید. گریس پی لی میگوید: "آرام و با دقت، فقط مسلح به کاغذ."
پیامی که روی پلاکارد بود مغایرتی با اظهارات پرزیدنت کارتر دربارهء مسابقات تسلیحاتی و انرژی هستهای نداشت.
درست همان موقع که این گروه در واشنگتن اعتراض میکردند، شش آمریکایی دیگر پلاکارد مشابهی را به روسی در میدان سرخ مسکو برافراشتند. این گروه هم اعلامیه پخش کردند. مسؤلین انحاد جماهیر آنها را دستگیر کردند، دادی سرشان زدند و ولشان کردند.
مرکز پن آمریکا پیامی به پرزیدنت کارتر فرستاده است که در بخشی از آن میگوید:
"اگر این نویسندهء بسیار با اهمیت و همقطارانش به دلیل بیان مسالمت آمیز عقاید، به زندان محکوم شوند ما چندان قادر نیستیم شوکی را که به جامعهء ادبی و همچنین کل دنیا وارد و دلهرهای را که ایجاد میکند، آرام کنیم."
گفتنش به نظر کار منطقی و درستی میآید.
در صورتیکه دولت بیرحمانه با آنها رفتار کند، مسلماً 1600 نویسندهء عضو پن و حداقل چهار پنج میلیون خوانندهء این نویسنده ها شعور دولت را مورد تردید قرار خواهند داد.
مقامات بذل توجه بفرمایند که فرستادن پیام به مسؤلین کار آسانی نیست و گاهی مستلزم راه رفتن روی چمن است.
اکنون پرزیدنت کارتر فرصتی به دست آورده است تا از دفاتر به درد بخور خود به منظور اجتناب از اشتباه قضایی استفاده کند و جلوی شرمساری پیوستن آمریکا به شیلی، آرژانتین، ایران، اتحاد جماهیر شوروی، آفریقای جنوبی و چهل پنجاه کشور دیگر فهرست ننگین پن را بگیرد.
* کارتر به رئیس جمهور دست و پا چلفتی مشهور بود.
سهشنبه، خرداد ۳۰، ۱۳۸۵
اعتراض
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر